İPA’nın “Kent Gündemi Serisi”nde Yayınlanan Raporun Detayları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) son raporu olan “Enflasyonun Sofra Hali: Türkiye’de ve İstanbul’da Gıda Enflasyonu” raporu, gıda enflasyonunun Türkiye ve İstanbul’daki etkilerini inceliyor. Raporda öne çıkan verilere göre:
- Üreticiden pazara ulaşan ürünlerde fiyatlar ortalama 2 kat artarken, marketlerde bu artış 2,4 katı buluyor.
- 2017-2018’de kişi başına düşen sebze tüketimi 283.1 kg iken, bu rakam 2022-2023’te 261.7 kg’ye düşmüş.
- 2010’da nüfusun yüzde 69.4’ü her gün sebze veya salata tüketirken, bu oran 2022’de yüzde 41.2’ye gerilemiş.
İPA Başkanı Buğra Gökce’nin Değerlendirmeleri
İPA Başkanı Buğra Gökce, raporun bulgularını şu sözlerle aktardı:
“Ocak 2021’de 1 kg soğanın fiyatı 1 lira 88 kuruşken, Ocak 2024’te 17 liraya çıktı. Patates 21 lira, domates 34.9 lira oldu. Bakliyat fiyatları da artış gösterdi; pirinç 48.5 lira, nohut 76 lira, kuru fasulye 84 lira. Et ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 107.79’a ulaştı.”
Gıda Enflasyonunun Etkileri ve Çözüm Önerileri
Gökce ayrıca, gıda enflasyonunun İstanbulluları aldıkları ürün miktarını azaltmaya zorladığını ve semt pazarlarında kalan ürünleri almak için bekleyen insan sayısının arttığını belirtti. Dışarıda yemek yemenin maliyetinin yüzde 106.5 arttığını da vurgulayan Gökce, tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Gökce’nin ifadelerine göre, asgari ücretin sadece gıda masraflarını karşılayacak seviyeye geldiği ve gıda enflasyonu nedeniyle halkın gıdaya erişiminin kısıtlandığına dikkat çekiyor.