Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği’nden LNG Ticareti Değerlendirmesi
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Arslan, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Avrupa’da LNG Ticaretinin Önemi
Arslan, Avrupa ülkelerindeki doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ının LNG ile karşılandığını belirterek, Avrupa’nın LNG ithalat kapasitesinin artırılması hedefinin olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD LNG’sinin Avrupa’daki payının yükseldiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin LNG İthalatı ve Gelecek Öngörüleri
Türkiye’nin doğal gaz ithalatının yüzde 30’unun LNG ile karşılandığını söyleyen Arslan, Türkiye’nin LNG’ye olan talebinin artacağını ve önümüzdeki yıllarda bu oranın yüzde 40’a ulaşabileceğini tahmin ettiğini belirtti.
Türkiye’nin Doğal Gaz Üretim ve İhracat Kapasitesi
Arslan, Sakarya Doğal Gaz Sahası’nın üretime geçmesiyle Türkiye’nin doğal gaz üretim kapasitesinin arttığını ve geçen yıl 900 milyon metreküp doğal gaz ihraç ettiğini paylaştı. Türkiye’nin doğal gazda arz-talep köprüsünde önemli bir konumda olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin LNG Ticaretine Yönelik Kanun Değişiklikleri
Arslan, Türkiye’nin LNG ticaretine ilişkin olarak yapılan kanun değişikliklerinin Türkiye’yi LNG ticaretinde daha rekabetçi hale getireceğini ve doğal gazı sıvılaştırarak ihraç etmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Sonuç olarak, Türkiye’nin enerji sektöründe LNG ticaretindeki gelişmeler ve planlanan yatırımlar ile gelecekteki rolü önemli bir şekilde artmaya devam ediyor. Bu doğrultuda, Türkiye’nin LNG ticaretindeki potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için atılan adımların sektöre olumlu katkılar sağlaması beklenmektedir.