Adana’da Hava Sıcaklığı ve Karpuz Üretimi
Adana, Türkiye’nin karpuz ihtiyacının dörtte birini karşılıyor. Ancak son dönemde 45 dereceye ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle karpuzlarda sararma oluştu. Bu durum tarlada fiyatların 2 kat artmasına sebep oldu.
Çukurova Bölgesindeki Durum
Çukurova’da geçen ay etkili olan dolunun ardından hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederek 45 dereceye ulaştı. Bu durum başta karpuz olmak üzere kavun, domates ve biber gibi ekili ürünlere zarar verdi.
Çiftçiler ve Fiyatlar
Ovada 105 bin dekar alanda yetiştirilen ve ülke ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan ürünler, sıcaktan zarar gördü. Bu durum karpuz fiyatlarının kilogramı 6 liradan 12 liraya çıkmasına neden oldu. Bazı çiftçiler zarar gören ürünleri toplamazken, bazıları ise daha ucuz fiyata sebze hallerine göndermeye başladı.
Çiftçi ve Sigorta Talepleri
Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, güneş yanığı olan karpuzların hem göze hitap etmediğini hem de tadının bozulduğunu belirtti. İncefikir, TARSİM’in aşırı sıcakları ve güneş yanıklarını sigorta kapsamına almamasının çiftçiler için büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Üreticiler, zararlarının karşılanması için devletten destek bekliyor.