Sulu Tarımın Yaygınlaştırılması ve Sulama Sistemleri
DSİ’nin 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, gıda üretiminin artırılması için sulu tarımın yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, verimli sulama sistemleri ve tekniklerinin rolü giderek artıyor. Sulamaya açılan alanlar genişletilirken, suyun verimli kullanılmasına yönelik tedbirler de alınıyor. Eski kanal ve kanaletli sulama sistemleri yenilenerek kapalı borulu sulama sistemlerine dönüştürülüyor.
Yenileme Projeleri ve Hedefler
Geçen yıl itibarıyla toplam depolama tesislerinin sayısı 1744’e yükselirken, DSİ tarafından inşa edilen sulama tesislerinin sayısı da 3 bin 131’e ulaştı. Yatırım programında 89 sulama tesisi kapsamında 261 bin hektarlık sulama alanında yenileme çalışmaları yapılırken, 950 bin hektar alanda yenileme projeleri planlama aşamasında. 2025’te toplam sulama alanının 7,32 milyon hektara çıkması hedefleniyor.
Su Tasarrufu ve Etkin Kullanım
DSİ’nin çalışmalarıyla suyun etkin ve verimli kullanımı amaçlanıyor. Yeni projelerin borulu sistemlerle inşa edilmesi ve eski sulama sistemlerinin yenilenmesiyle su tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, su kullanımının fiyatlandırılması ve alternatif su kaynaklarının kullanımıyla suyun sürdürülebilir yönetimi hedefleniyor.
Üretim Planlamasında Su Merkeze Alındı
Su kaynakları göz önünde bulundurularak hazırlanan üretim planlamasında, su verimliliğini artırmaya yönelik destekler ve su kısıtı olan bölgelerde yetiştirilen ürünlere ek destekler sağlanacak. Böylece yer altı su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı desteklenecek.
DSİ’nin 2025 yılı sulama projeleri, su tasarrufuna odaklanarak tarımda suyun etkin ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlıyor.