Balon Balıkları Ekosistemi ve İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor Akdeniz’de son yıllarda hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdikleri tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli bir toksin nedeniyle insan sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor. Bu balıklar, ekosistemde yayılarak diğer balık türlerinin popülasyonunu olumsuz etkiliyor ve balıkçıların avlanma faaliyetlerine zarar vererek ekonomik kayıplara neden oluyor. Bakanlık Önlem Alarak…
Akdeniz’de son yıllarda hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdikleri tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli bir toksin nedeniyle insan sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor. Bu balıklar, ekosistemde yayılarak diğer balık türlerinin popülasyonunu olumsuz etkiliyor ve balıkçıların avlanma faaliyetlerine zarar vererek ekonomik kayıplara neden oluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı desteklemeleri kapsamında 373 bin 494 balon balığının avlanmasını sağlayarak, 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişini engelledi. Bu destekleme sayesinde sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi sağlanıyor.
Balon balıklarının artan popülasyonu, plajlara bırakılarak çevre kirliliğine neden oluyor. Avcılardan bazıları masterbetting balıkları imha etmek yerine plajlara bırakıyor, bu da çevre sorunlarını arttırıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığına karşı caydırıcı cezalar getirerek sahile bırakanlara 37 bin 770 lira ceza uyguluyor.
İstilacı balon balıklarının stoktaki oranını azaltmak ve av baskısını sürdürmek amacıyla balıkçılara verilen destekler artırılarak devam edecek. Benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye yükseltildi ve diğer balon balığı türlerindeki destekleme oranı yüzde 400 artırılarak 10 TL’ye çıkarıldı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]